restauracja w Krakowie

Aby w pełni wydedukować sedno schematycznej kuchni polskiej należy pochylić się nad jej historią. Kuchnia polska w średniowieczu opierała się na daniach z artykułów rolnych (proso, żyto, pszenica), mięs zwierząt dzikich oraz zwierząt gospodarskich – do tego warto doliczyć owoce, zioła i przyprawy lokalne. Znana była w głównej mierze z obfitego użycia soli oraz stałej obecności kaszy. Do tego picie piwa jako bazowego napoju (w przeciwieństwie do rozprzestrzeniania się popularności wina w południowej i zachodniej Europie) była szablonowa dla lokalnej kuchni średniowiecznej. Piwo oraz miód pitny były najpopularniejszym napojem przez wiele lat, ale z w pewnych momentach pojawiło się również oraz wino, przywożone w zasadzie z Śląska i Węgier.

restauracja z polską kuchnią Kraków

Charakterystyka schematycznej kuchni polskiej
•    Kroniki średniowieczne opisują kuchnię polską jako niesłychanie ostrą, z dużą ilością mięsa oraz kasz.
•    Istotnie, średniowieczna kuchnia polska stosowała olbrzymie ilości przypraw (w porównaniu z innymi państwami Europy), przede wszystkim pieprz, gałkę muszkatołową i jałowiec.
•    Dzięki bliskiej współpracy handlowej między Polską a krajami Orientu, ceny przypraw były niższe w Polsce niż w wielu innych krajach – w związku z tym mogliśmy sobie na tę radość bardziej pozwolić.
•    Do nowoczesnych czasów zachowywały się wspomnienia aromatycznych, gęstych i nadzwyczaj pikantnych sosów lokalnych.

Polish Cuisine Krakow

   

Staropolska sztuka kulinarna – smaki oraz kompozycje
Staropolska kuchnia – najstarsza i w największym stopniu sztampowa – specjalizuje się w daniach mięsnych i zbożowych (pierogi, kaszę, pierogi), produktach takich jak grzyby, owoce, zioła, wieprzowiny (w tym gotowane mięso i kiełbaski), ryby słodkowodne, wypieki (chleb, ciastka), desery, wódki i likiery owocowe. Typową cechą kuchni polskiej jest wiele rodzajów zup z miejscowych warzyw, owoców, zbóż i artykułów mięsnych.
Marynaty typowe dla polskiej żywności to chrzan, koperek, jałowiec, pieprz, kwaśna śmietana, ser z twarogiem. Wśród warzyw i owoców najpopularniejsze w stereotypowych daniach są: buraki, ogórki, kapusta, jabłka, wiśnie i czereśnie, jagody, agrest oraz inne środkowo-europejskie szablonowe przysmaki. W historii polskiej kuchni wolno także odnaleźć dzikie rośliny, takie jak szczaw, młody burak zielony, mniszek lub nawet pokrzywy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *